funkcja :(
kam: BŁAGAM O POMOC
Prosiłbym o pomoc jakiejś dobrej duszy!
Muszę rozwiązać zadanie:
f'(x)=e2x2+4x
− wyznaczenie punktów przegięcia
Dzięki z góry!
25 sty 21:02
incx: normalnie rozwiązujesz to, e do potęgi 2x2+4x
...
25 sty 21:16
kam: i?
25 sty 21:20
incx: i wychodzi 1
25 sty 21:29
kamil: No jak to. wyciągasz x przed nawias i lecisz z koksem.
25 sty 21:30
kam: wychodzi coś takiego 4e2x2+4x (x+1)..
jednak jak dalej obliczyć punkty przegięcia?
25 sty 21:36
mateusz: wyciągnij ten x przed nawias ..
25 sty 21:38
kam: może ktoś mi to dokładnie pokazać? bo już sie pogubiłem
25 sty 21:42
krs: daj tam u gury 2x(x+2)(x+1)
25 sty 21:48
marek: przeciez to wystarczy przed nawias wyciągnąć
25 sty 21:53
kam: i punktami przegięcia będą x=−1 i x=−2?
25 sty 21:59
beti: tak
25 sty 21:59