funkcje
anetka: funkcja g określona jest wzorem g(x)= (x−3)/(x−2) podaj współrzędne takich dwóch punktów o tej
samej odciętej, że jeden z nich należy do wykresu funkcji g a drugi nie należy do wykresu
funkcji g.
25 sty 20:49
beti: czyli np. (3,0) i (3,2)
25 sty 20:52
anetka: dlaczego? nie rozumiem jakim sposobem ...
25 sty 20:53
beti: odcięta to współrzędna x, więc wybieram sobie np. liczbę 3
Zeby pkt należał do wykresu fcji g, to jego obie wsp. muszą spełniac wzór fcji − wykorzystuję
to do obliczenia drugiej wsp. punktu:
| | 3−3 | |
y = |
| = 0 −− więc do wykresu nalezy pkt (3,0)
|
| | 3−2 | |
A jeśli pkt ma nienależeć do wykresu, to za wsp. y wybieram jakąkolwiek inna liczbę, np.2 i
powstaje pkt (3,2)
Teraz rozumiesz?
25 sty 21:00
anetka: tak, dzięki wielkie
25 sty 21:08