Prosze o pomoc
JULIA: Kąt wpisany w koło ma miarę 45 stopni i jest oparty na łuku 3 π. oblicz pole wycinka koła
wyznaczonego przez ten sam łuk.
25 sty 20:06
JULIA: Od czego zacząc?
25 sty 20:14
pigor: 
wychodzi mi
9(π+2) ... może być
25 sty 20:25
JULIA: W odpowiedziach jest podany wynik 9π
25 sty 20:29
JULIA: mi wychodzii 18 π, najpierw obliczyłam promien ze wzoru na długosc łuku, a potem podstawiłam do
wzoru na pole wycinka
25 sty 20:30
beti: skoro kąt wpisany ma 45
o, to kąt środkowy oparty na tym samym łuku ma 90
o. Czyli wycinek,
którego pole masz obliczyć jest ćwiartką całego koła. Trzeba zatem obl. promień r tego koła.
Skoro cały okrąg ma długość 2πr, a ten na którym oparty jest kąt środkowy : 3π i jest to
ćwiartka koła, to :
| | 1 | |
obliczasz r , a potem pole wycinka np. z warunku: Pw = |
| *Pk |
| | 4 | |
25 sty 20:30
JULIA: a ty jak liczyłes?
25 sty 20:30
beti: zgadza się, wychodzi
9π
25 sty 20:31
JULIA: a skad sie wzieła 1/4 we wzorze?Jak 45/360 to jedna osma
25 sty 20:33
JULIA: Acha,juz rozumiem

zapomniałam,ze trzeba obliczyc kąt środkowy

Dziękuje bardzo
25 sty 20:34
beti: kąt środkowy jest dwa razy większy niż kąt wpisany oparty na tym samym łuku, więc ma 2*45o =
90o
25 sty 20:35
beti: | | 1 | |
a jeżeli w wycinku koła kąt między promieniami ma 90o, to ten wycinek jest |
| całego koła |
| | 4 | |
25 sty 20:37
pigor: ... a no tak, zatem :
z tw. o kącie wpisanym i środkowym w koło , kąt środkowy jest 2 razy większy pd wpisanego
opartego na tym samym łuku , więc tu kąt wycinka ma miarę 2 *45
o=90
o , fajnie bo wtedy ten
wycinek oparty na łuku 3π jest ćwiartką długości kręgu o promieniu
r=? , czyli
| 1 | |
| * 2πr = 3π ⇒ 12r = 3 , stąd r = 6 , zatem |
| 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Pw= |
| πr2= |
| * 36π =9π − szukane pole |
| | 4 | | 4 | |
wycinka . ...
25 sty 20:42
pigor: przepraszam, nie kręgu , tylko oczywiście okręgu (brzegu koła)
25 sty 20:44
jsdfghm:

.
18 gru 18:42