Wyznacz środek i promień okręgu
mikołaj: Wyznacz środek i promień okręgu x
2+y
2+10x +2y+25=0 Pomocy jaki do tego potrzebny jest wzór
i jak wygląda obliczanie

25 sty 19:53
beti: x2+y2−2ax−2by+c=0
gdzie S=(a,b) oraz r2=a2+b2−c
25 sty 20:12
mikołaj: a jaki wzór?
25 sty 20:32
beti: jaki wzór

przecież napisałam wzory
25 sty 20:34
mikołaj: a jak dokladnie podstawic to moje równanie do tego wzoru co napisałaś
25 sty 20:36
Bizon:
... dopełnij do postaci, ktre możesz zwinąć w kwadraty sum (różnic)
x2+10x+25+y2+2y+1−1=0
(x+5)2+(y+1)2=1
25 sty 20:37
beti: −2a = 10 , z czego a=−5
−2b = 2 , z czego b=−1
25 sty 20:39
mikołaj: a mozesz mi to zadanie całe rozpisać a ja bym sobie zrobił sam podobne do tego
25 sty 20:40
krystek: Podpisz r−nie okregu w postaci ogólnej pod swoim :x2+y2−2ax−2by+c=0
i porównując mamy −2a=10 i −2b=2
a=−5 b=−1
25 sty 20:43
krystek: postać kanoniczna
(x−a)2+(y−b)2=r2
jak podniesiesz do kwadratu otrzymujesz
x2+y2−2ax−2by+a2+b2−r2=0
i teraz a2+b2−r2 oznaczamy c
i postać ogólna x2+y2−2ax−2by+c=0 gdzie c=a2+b2−r2 czyli r2=a2+b2−c
25 sty 20:49
Bizon:
... teraz mikoła to już napewno nic nie kumasz ... bo rozprawy naukowe Ci tu wypisują −

Kwadrat sumy się kłania i tyle ...
25 sty 20:55
mikołaj: i ten ostatni post to jest całe rozwiązanie zadania?
25 sty 20:57
Bizon:
w postaci (x+5)2+(y+1)2=1
masz wsp. środka S(−5,−1) i promień r=1
25 sty 21:00
mikołaj: juz mam mętlik w głowie czy ktos nie móglby rozwiązac calego zadania po kolei a ja bym sobie
podstawil inne równanie po prostu chce wzór tego rozwiązanego zadania
25 sty 21:03
mikołaj: pomocy
25 sty 21:12
krystek: masz przedstawione dwa sposoby 1) "zwijanie" do kwadratu 2 podstawianie do postaci ogólnej.
Bizon przedstawił I sposób
Ja drugi
S=( −5,−1) i liczysz r2=(−5)2+(−1)2−25=25+1−25=1⇒r=1
A ty wybierasz ,jak Tobie łatwiej (zwijaniem czy z postaci ogólnej)
A ja k na lekcji liczyłeś?
25 sty 21:15
beti: twoje równanie: wzór:
x
2+y
2+10x
+2y+25=0 x
2+y
2−2ax
−2by+c=0
z porównania odpowiednich współczynników mamy:
10=−2a i 2=−2b
co daje a=−5 i b=−1
więc S=(−5,−1)
teraz promień:
wzór: r
2 = a
2+b
2−c
r
2 = (−5)
2+(−1)
2−25 = 25+1−25 = 1
czyli r =
√1 = 1
wszystko
25 sty 21:17
mikołaj: mikołajek dziękuje wszystkim bardzo juz wiem o co w tym biega
25 sty 21:34
pigor: ludzie

kto wam płaci za stratę czasu

, oj , biedne te dzieci w tej dzisiejszej
szkole
i nic dziwnego, że nienawidzą matmy , bo takie rzeczy to się robi tak :
x+2+y
2+10x+2y+25 = 0 ⇔ x
2+10x+25 + y
2 +2y+1=1 ⇔
(x+5)2+(y+1)2=1 , a tu już widać,
S=(−5,−1) − środek okręgu ,
r=1 − promień okręgu
25 sty 21:55
beti: pigor to ty to źle robisz, pozdrawiam
25 sty 21:56
25 sty 21:58
25 sty 22:01