Statystyka
Drako: Wyznacz liczby naturalne x oraz y, jeśli wiadomo, że średnia arytmetyczna zestawu liczb x, y,
3, 5, 1, 7, 8, 12, 15, 10 jest równa 7,1, mediana Me + 7,5 i x < Me.
25 sty 19:21
Artur z miasta Neptuna:
| | 61 | |
średnia liczb (3,5,1,7,8,12,15,10) = ... = |
| |
| | 8 | |
| | 71 | | 61+x+y | |
średnia wszystkich = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | |
czyli pierwsze równanie −> x+y = 10
skoro mediana jest = 7,5 i x<mediany to ... mamy uporządkowanie 1,3,5, (x −−− gdzieś pomiedzy 1
i 7), 7, 8, (y −−− gdzieś pomiędzy 8 a
∞), 10, 12, 15
więc masz:
x= 10 − y
x>0
x<7
dla x=1 y = 9
dla x=2 y = 8
dla x=3 y = 7 <− sprzeczne, za mały 'y' ... mediana by się obniżyła
pierwsze rozwiązanie na pewno ... drugie nie wiem −−− nie wiem, jak wtedy by była obliczana
mediana, ale chyba też
26 sty 09:22