Funkcja
Kasia: | | 3x | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| |
| | √x2 −5x+4 | |
25 sty 19:08
beti: D: x2−5x+4 > 0
teraz Δ, x1, x2, wykres i odpowiedź
25 sty 19:09
Kasia: jak mi wyszło x
1=1 a x
2=4 to teraz jak trzeba narysować ten wykres
25 sty 19:13
beti: tak − parabolka z ramionami w górę
25 sty 19:15
Kasia: a mogłabym Cię prosić zebyś mi narysowała, bo problem polega głównie na tym że nie mam
pojęcia jak ja oznaczyć i jakie liczby mają być na niej...
25 sty 19:17
Kasia: Proszę
25 sty 19:22
Kasia:

Coś w tym stylu
25 sty 19:28
beti: tak.
Teraz odczytaj z niego rozwiązanie nierówności
25 sty 19:35
Kasia: D=(1,4) tak
25 sty 19:48
beti: 
w D jest warunek (...)
> 0
więc rozw. (czyli dziedziną) będą przedziały: (−∞,1)u(4,+∞)
25 sty 19:50
Kasia: aha teraz rozumiem, dziękuję

*
25 sty 20:00
beti: na zdrowie
25 sty 20:00