ciągi
madamme: (a ,b, c) to ciąg geometryczny oraz a + c = 10. Ciąg (a+2, b+5, c+4) to ciąg arytmetyczny.
Oblicz a,b,c.
Proszę o pomoc, rozwiązuje te układy równań, rozwiązuje i nic z tego nie mam...
25 sty 18:54
Kot admin. Co ja pacze? : b2 = ac
a+c = 10
2b + 10 = a+2+c+4
układ równań do rozwiązania.
25 sty 19:06
madamme: Taki układ właśnie mam i nie potrafię sobie z nim poradzić. z drugiego równania wyznaczyłam a i
wstawiłam do pierwszego,. Dalej próbowałam coś policzyć i niestety nic nie wychodzi... Mogę
prosić o pomoc w dalszym rozwiązaniu?
25 sty 19:10
Kot admin. Co ja pacze? : to może wstaw od razu a+c z drugiego do trzeciego i znajdź b
Później wzory Viet'a i od razu masz równanie kwadratowe.
25 sty 19:11
madamme: O tym myślałam, ale czy mogę tak zrobić, skoro równanie a + c = 10 jest podane przy ciągu
geometrycznym? Czy mogę je wstawić do arytmetycznego?
25 sty 19:19
Kot admin. Co ja pacze? : nie rozumiem o co ci chodzi dokładnie. Najlepiej pokaż jak liczysz to spróbuję znaleźć błąd.
25 sty 19:21
madamme: Chodzi mi o to, że w danych w zadaniu jest napisane: "(a ,b, c) to ciąg geometryczny oraz a + c
= 10. " Po czym zdanie się kończy i jest: "Ciąg (a+2, b+5, c+4) to ciąg arytmetyczny. ". Czy w
takim razie założenie a+c=10 mogę wykorzystać do ciągu arytmetycznego oraz geometrycznego czy
tylko do geometrycznego? Bo wydawało mi się, że tylko do geometrycznego, skoro jest napisane
zaraz po tym zdaniu...
25 sty 19:24
Kot admin. Co ja pacze? : do obydwu.
25 sty 19:25
Kot admin. Co ja pacze? : to jest po prostu gotowe równanie dla ciebie. Twoim zadaniem jest ułożenie pozostałych dwóch i
rozwiazanie układu równań. Co gdzie podstawisz nie ma znaczenia
25 sty 19:26
pigor: ... te same literki to te same liczby, więc zapomnij o ciągach, bo teraz masz tylko
układ 3−ech równań o 3−ech niewiadomych a,b,c i zajmij się do końca tylko nim i tyle
25 sty 19:29
madamme: dzięki bardzo, liczę dalej i mam nadzieję, że teraz wyjdzie.
25 sty 19:31
madamme: NIestety... Mam coś takiego:
b2 = ac
2b + 10 = 10 + 6
b2 = ac
b= 3
9= ac
co dalej? Jak tutaj zastosować wzory Vieta?
25 sty 19:37
Kot admin. Co ja pacze? : 9 = ac
a+c = 10
25 sty 19:39
madamme: 9 = ac
a + c = 10
10= −b/a
9= c/a
10= −3/a
10a = −3
a = −3/10
9= −3/10c
c= −90/3= −30
odp: b= 3, a= −3/10 c= −30
Czy aby na pewno dobrze policzyłam? To chyba nie są kolejne wyrazy żadnego ciągu...
25 sty 19:44
Kot admin. Co ja pacze? : nie myl wyrazów ciągu z współczynnikami funkcji kwadratowej

Jeżeli nie potrafisz użyć w tym wypadku wzorów Viet'a to rozwiąż ten układ równań przez
podstawienie.
a+c = 10 ⇔ a = 10 − c i wstawiasz do drugiego
ac = 9
25 sty 19:46
madamme: wyszło mi, że c1= 1 lub c2=9.
W takim wypadku a1= 1 lub a2= 9.
W tym wypadku mam przedstawić 2 rozwiązania czy wybrać któreś z nich? Jeśli tak to jak i
dlaczego?
25 sty 19:52
Kot admin. Co ja pacze? : c
1 = 1
a
1 = 1

a*c = 1*1 = 1 ≠ 9
pomyliły ci się numerki.
te ciągi to : 1,3,9 oraz 9,3,1
25 sty 19:55
madamme: ok, wielkie dzięki za pomoc.
25 sty 19:57