matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Patryk:
Obwód prostokąta jest 10 razy większy od różnicy długości jego boków, a jego pole jest o 16 większe od różnicy kwadratów tych boków.
⎧
10(2a+2b)=a−b
⎩
16ab=a
2
−b
2
?
25 sty 18:43
beti:
powinno być tak:
⎧
2a+2b = 10(a−b)
⎩
ab = a
2
−b
2
+16
przy czym a>b
25 sty 18:49