Za pomocą różniczki oblicz w przybliżeniu:
Sonia22: Za pomocą różniczki oblicz w przybliżeniu:
(3,02)3
mam taki wzór tylko
f(xo+Δx)≈
25 sty 18:41
Sonia22: f(x)=x3
x0+Δx=3,02 co dalej?
25 sty 18:42
ZKS:
f(x) = x3
xo = 3
Δx = 0,02
27 + 27 * 0,02 ≈ 27 * 1,02 ≈ 27,54
25 sty 18:49
Sonia22: To na końcu czyli wynik z jakiego masz wzoru?
25 sty 18:56
Sonia22: dlaczego 27 + 27?
25 sty 18:57
ZKS:
f(xo + Δx) ≈ f(xo) + f'(xo) * Δx
25 sty 19:00
Sonia22: ok rozumiem mniej więcej zaraz wstawię innny przykład podobny
25 sty 19:04