.
galileo: pochodne. f(x) = (2 3√x4−3√x )3 potraktować to jako różnicę czyli f'(x)+g'(x) ?
25 sty 18:32
ZKS:
(f(x)a)' = af(x)a − 1 * f'(x) gdzie f(x) = 2x4/3 − 3x1/2
25 sty 18:33
galileo: oki b. dziękuję zaczynam liczyć od nowa
25 sty 18:36
ZKS:
Spoko.
25 sty 18:41
galileo: czyli f'(x)=3*(2x4/3−3x1/2)2*2x4/3−3x1/2 i potraktować to wzorem na iloczyn ?
25 sty 18:44
galileo: .
25 sty 18:50
ZKS:
Zapomniałeś o nawiasie.
3 * (2x4/3 − 3x1/2) * (2x4/3 − 3x1/2)'
(2x4/3 − 3x1/2)' = g'(x) − h'(x) gdzie g(x) = 2x4/3 i h(x) = 3x1/2
25 sty 18:51
galileo: jasne mój błąd − na wykładach prof. podał kilka wzorów na pochodne z czego najbardziej mi tu
pasuje x
p = (px
p−1)' ale dlaczego mam pochodną liczyć tylko z drugiego wyrazenia
25 sty 18:57
ZKS:
Napisz jaśniej którego tylko drugiego wyrażenia?
25 sty 19:01
galileo: chodzi mi o to ze pochodną liczę tylko z (2x4/3 − 3x1/2)'
25 sty 19:05
galileo: ten przykład jest taki trudny czy ja się zakręciłem ?
25 sty 19:08
ZKS:
Liczysz pochodną funkcji wewnętrznej.
25 sty 19:09
galileo: dobrze rozwiązuję ? f'(x)=3*(4x8/3−9x)*(2x4/3)'−(3x1/2)'
25 sty 19:22
ZKS:
Źle napisałem że jeżeli masz [f(x)a]' = a * f(x)a − 1 * f'(x). Popraw.
25 sty 19:23
ZKS:
Po źle jest kropka jak coś.
25 sty 19:28
ZKS:
| | 8 | | 3 | |
f'(x) = 3 * (2x4/3 − 3x1/2) * ( |
| x1/3 − |
| * x−1/2) |
| | 3 | | 2 | |
25 sty 19:36
ZKS:
Zjadłem tam jeszcze do 2.
25 sty 19:36
galileo: poddaję się . pomożesz ?
25 sty 19:47
galileo: teraz dobrze ? = 36x8/3−81x1/2*(83x1/3−(32x−1/2)
25 sty 20:05
galileo: .
25 sty 20:11
ZKS:
Przecież Ci obliczyłem tylko że powinno być (2x4/3 − 31/2)2
25 sty 20:15
galileo: zks − jestes
25 sty 20:21
ZKS:
Tak.
25 sty 20:23
galileo: co jesteś?Δ
25 sty 20:35
ZKS:
?
25 sty 20:44