matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z tw.talesa. prosze o dodatkowy rysunek i wytłumaczenie ! :)
Lidka:
|AM|
5
na boku AC trójkata ABC obrano punkt M,tak,że
=
.przez punkt M
|MC|
7
przeprowadzono prostą,równoległa do boku AB trójkąta,która przecięła bok BC w
|CN|
punkcieN.wiedząc,ze |AC|=24cm i |AB|=20cm,oblicz |MN| oraz
.
|CB|
25 sty 18:28
Mila:
x− wspólna miara 5x +7x =24 x=2 AM =5 *2cm = 10 cm MC=14 cm MC :MN =AC :AB 14 : y =24 :20 oblicz dalej CN:CB= 7:12 Δsą podobne w skali 7:12
25 sty 21:30