matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica prawostronna
the reds:
Witam . Jak policzyć poniższą granicę regułą de l'hospitala ?
ln(x − 1)
Lim
ctg(x − 1
x→1
+
25 sty 18:21
ZKS:
ln(x − 1)
∞
lim
x → 1
+
= [
] =
H
=
ctg(x − 1)
∞
1
0
= lim
x → 1
+
−
* sin
2
(x − 1) = [
] =
H
=
x − 1
0
2sin(x − 1) * cos(x − 1)
= −lim
x → 1
+
= 0
1
25 sty 18:29