Rozłożyć na czynniki nierozkładalne wielomian: W(z)=z^3 - 27i
student_x: Witam,
Należy rozłożyć na czynniki nierozkładalne wielomian: W(z)=z3 − 27i
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny.
25 sty 17:51
Kot admin. Co ja pacze? : W(z) = z3 + (3i)3
a3 + b3 znasz?
25 sty 17:52
student_x: Znam i rzeczywiście jest to słuszna uwaga, choć na egzaminie pewnie zapomniałbym wzoru

Dostałem jednakże innego olśnienia, a mianowicie, żeby po prostu skorzystać ze wzorów
Moivre'a... Wychodzi wtedy:
| | 3 | | 3 | |
W(z) = (z − 3i)(z − |
| (√3 + i))(z − |
| (−√3 + i)) |
| | 2 | | 2 | |
Przepraszam za niepotrzebne nękanie
25 sty 18:19
Kot admin. Co ja pacze? : ale nie rozumiem o co ci teraz chodzi
25 sty 19:02