matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
end:
Ciąg geometryczny a) dane: a
1
=−
1
2
, a
n
= −64, n=8. Jak obliczyć q i S
n
b) dane: a
1
=2, q=−3, a
n
=162. jak obliczyć n i S
n
c) dane: a
1
=−8, a
n
=27, S
n
=13. Jak obliczyć q i n
25 sty 17:45