Wyznacz ekstrema lolkalne oraz przedziały monotoniczności:
Sonia22: Wyznacz ekstrema lolkalne oraz przedziały monotoniczności:
f(x)=x*e1x
f'(x)=(x*e1x)'
f'(x)=e1x
co z tym dalej jak chce wyznaczyć przedziały monotoniczności?
25 sty 17:39
Tragos: rosnąca dla f'(x) > 0 ∧ x ∊ D
malejąca dla f'(x) < 0 ∧ x ∊ D
25 sty 17:41
Sonia22: a jak wyznaczyć te ekstrema lokalne?
Przy takim poleceniu wykres rysowac jaki?
25 sty 17:42
Sonia22: Wytłumaczy mi ktoś jak to zrobić?
25 sty 17:46
Sonia22: pomocy:(
25 sty 17:51
Sonia22: Wie ktoś jak to zrobić?
25 sty 17:58
ZKS:
Policz pochodną.
25 sty 18:04
Sonia22: no pochodna wychodzi e1x
25 sty 18:06
ZKS:
Chyba nie za bardzo wychodzi e1/x. Popraw.
25 sty 18:19
Sonia22: nie mam pojęcia, wiem, że
(ex)'= ex
25 sty 18:24
ZKS:
f(x) = x
g(x) = e1/x
(f(x) * g(x))' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)
25 sty 18:31
Laura:
Wyznacz prosta równoległą i prostopadłą o równaniu −3−2y+5=0 przechodząca przez punkt a(3,1)
25 sty 18:33