matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprowadź do najprostszej postaci U{(a^3+b^3)(a^{-1}-b^{-1})}{(a^{-1}+b^{-1})((a-
paweł:
sprowadź do najprostszej postaci
(a
3
+b
3
)(a
−1
−b
−1
)
(a
−1
+b
−1
)((a−b)
2
+ab)
25 sty 17:33
Aga:
a
3
+b
3
=(a+b)(a
2
−ab+b
2
) (a−b)
2
+ab=a
2
−2ab+b
2
+ab=a
2
−ab+b
2
1
1
b−a
a
−1
−b
−1
=
−
=
a
b
ab
Oblicz a
−1
+b
−1
= oblicz dalej.
25 sty 17:47