potrzebuje potwierdzenia czy to zadanie dobrze jest zrobione?
Aga: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkty
P1= (1,2,0)
P2= (1,4,−2)
P2 = (−1,0,2)
rozwiązanie 16x−4y−4z−8=0
A=(1,2,0)
B=(1,4,−2)
C=(−1,0,2)
liczymy współ. wektora [2,4,4]
liczymy współ. wektora [0,−2,2]
mnozymy[16,−4,−4]
podstawiamy do:
Ax+By+Cz+D=0
16x−4y−4z+D=0
za xyz podstawiamy wartosci z B
16−16+8+D=0 to D=−8
otrzymujemy
16x−4y−4z−8=0
25 sty 17:25
pigor: punkt P3 = (−1,0,2) nie spełnia tego równania płaszczyzny (coś ze znakiem)
16x−4y−4z−8=0 ⇔ 4x−y−z−2=0 , a więc nie leży na niej
25 sty 17:51
pigor: 
mnie wychodzi innym sposobem − iloczyn mieszany 3−ech wektorów zeruje się − równanie
y+z−2=0 − nie ma x, więc płaszczyzna równoległa do osi Ox i dane punkty spełniają je .
25 sty 18:19
Aga: To nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze?
25 sty 18:44
pigor: na początku liczysz i masz wektor [ 2,4,4] , a jest to chyba jednak [2,4, −4] , co ?
i dalej policz jeszcze raz tym "swoim' sposobem , jak ci nie wyjdzie to napisz , podam "swój"
sposób ...
25 sty 18:53