Wyprowadź wzór
Indios: Icosα2=p 1+cosα2
Isinα2=p 1−cosα2 tam gdzie jest p ma być pierwiastek z tego ułamka
25 sty 17:22
Kot admin. Co ja pacze? : zrobię ci jedno a drugie już sam sobie analogicznie rozpiszesz?
Które chcesz?
25 sty 17:25
Indios: obojętnie, będę bardzo wdzięczny za pomoc

z góry dziękuje
25 sty 17:27
Indios: Ojej tam jeszcze w całym wyrażeniu po lewej stronei ma byc wartośc bezwzględna
\
25 sty 17:29
Kot admin. Co ja pacze? : najpierw oczywiste twierdzenie :
|a| =
√a2
zgodnie z tym twierdzeniem :
teraz dla przejrzystości zapisu będę omijał pierwiastek.
| | α | | 1 | | α | | 1 | | α | | α | |
cos2 |
| = |
| * 2cos2 |
| = |
| (cos2 |
| + cos2 |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | α | | α | | 1 | | α | | α | | 1 | |
|
| (cos2 |
| +1 − sin2 |
| ) = |
| (cos2 |
| −sin2 |
| + 1) = |
| (1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Nie zapominaj o pierwiastku.
25 sty 17:31
Kot admin. Co ja pacze? : idę oglądać jakiś film. Będę około 18.
25 sty 17:32
Indios: W wyrażeniu po prawej stronie jest pierwiastek z cos i co tam jeszcze jest?
25 sty 17:35
Kot admin. Co ja pacze? : to od czego zacząłem rozpisywać w nowej linijce.
25 sty 17:45
Indios: czekaj czekaj, nie czaje tego dalej...
25 sty 17:54
Indios: Dlaczego mnożysz przez 1/2 x 2cos2 ? nie rozumiem
25 sty 18:05
Kot admin. Co ja pacze? :
| | α | | 1 | | α | |
1*cos2 |
| = |
| * 2 * cos2 |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Co mi to dało :
1. Otrzymałem już ułamek który jak widzisz pojawia sie na końcu
| | α | | α | |
2. Zacząłem wprowadzanie sinusa ze wzoru : sin2 |
| + cos2 |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 18:09
Indios: ale przecież cos2α=1−2sin2α
25 sty 18:17
Indios: cos2 α2= 1 − sin2 skąd to zabrałeś?
25 sty 18:26
Indios: Aha, wszystko jasne

moje przeoczenie. Dzięki jeszcze raz
25 sty 18:27