obliczenie delty - drobny problem
Radek: Witam
Zadanie to już kiedyś było tu na forum
1) Punkt A(7,3) jest wierzchołkiem, zaś punkt S(3,2) środkiem symetrii kwadratu ABCD. Wyznacz
pozostałe wierzchołki kwadratu ABCD i napisz równanie okręgu wpisanego w ten kwadrat.
Mam wyznaczony poprawnie punkt C = (−1,1). Wyznaczyłem równanie prostej przechodzącej przez
punkty AC y=1/4*x+5/4, wyznaczyłem równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt S
y=−4*x+14. Wyznaczyłem też równanie okręgu opisanego na kwadracie żeby teraz zrobić układ
równań składający się z prostej prostopadłej y=−4*x+14 i podstawić pod równanie okręgu (x−3)2
+ (y−2)2 = 17. W ten sposób powinienem wyliczyć pozostałe dwa punkty tego prostokąta.
Czy mógłby ktoś krok po kroku obliczyć mi tą delte ? Bo za każdym razem wynik wychodzi mi albo
ujemny albo jakiś duży bez sensu.
25 sty 17:10
Aga: (x−3)2+(−4x+12)2=17
X2−6x+9+16x2−96x+144−17=0
17x2−102x+136=0 //:17
x2−6x+8=0
Δ=4
25 sty 17:18
Radek: Noo właśnie ...

−96x a nie −96
Dzięki wielkie, zazwyczaj nie mam takich głupich problemów, dziwny dzień.
25 sty 17:32