ciekawe
elpe: reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomina P(x)=x3+2x2−x−2 jest równa x2+x+1. wyznacz
reszte z dzielenia wielomianu W przez wielomian V(x)=x2−1
25 sty 17:00
Kot admin. Co ja pacze? : W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
W(x) = (x+2)(x−1)(x+1) * Q(x) + x2 + x + 1
teraz podstawie za x = 1 oraz x = −1
w(1) = 0 + 3
w(−1) = 0 + 1
W(x) = (x−1)(x+1) * D(x) + ax + b
w(1) = 3 = a + b
w(−1) = 1 = −a + b
a + b = 3
−a + b = 1
z tego odczytuję że a = 1 , b = 2
reszta ma postać : R(x) = x + 2
25 sty 17:06