dla jakich wartości parametru p równanie (p-2)*9^x+(p+1)*3^x-p=0
matix: dla jakich wartości parametru p równanie
(p−2)*9
x+(p+1)*3
x−p=0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
25 sty 16:41
Tragos: użyj zmiennej pomocniczej, t = 3x, t > 0
25 sty 16:43
Bizon: 3
x=t ... założenie dla t

?
(p−2)t
2+(p+1)t−p=0
skoro dwa różne pierwiastki .... to Δ

?
25 sty 16:44
aqlec: Dziękuję!
25 sty 16:45
Basiek: Δ>0
(p+1)
2+ 4p(p−2)>0
powinno wyjść całkiem przyzwoicie
25 sty 16:46
matix: Aha i potem już normalnie z założeń, Dzięki!
25 sty 16:46
Tragos: założenia oprócz Δ > 0, to
a ≠ 0 (nie może być liniowa, ona ma tylko jeden pierwiastek, a my chcemy dwa)
oraz żeby równanie wykładnicze miało rozwiązanie:
{ t1 > 0
{ t2 > 0
to sprowadzamy do wzorów Viete'a
{ t1*t2 > 0
{ t1 + t2 > 0
Zatem ostateczne założenia wyglądają tak:
{ a ≠ 0
{ Δ > 0
{ t1*t2 > 0
{ t1 + t2 > 0
25 sty 16:48
Basiek: Po co wprowadzać założenia dla t?
25 sty 16:52
matix: Okey, to już wszytsko wiem!
25 sty 16:52
Basiek: Chociaż przepraszam, racja, bez tego się niestety nie obejdzie.
25 sty 16:54
Basiek: i jeszcze chyba założenie dla b≠0, bo inaczej f. będzie stała. (?)
25 sty 16:55
Paweł: stała to by była dla a i b = 0
25 sty 16:56