oblicz sumę wszystkich pierwiastków równania
aqlec: Hej, mam problem z tym zadaniem.
oblicz sumę wszystkich pierwiastków równania
4cos
2x=3
należących do przedziału (−8π;10π)
Z góry dziękuję!
25 sty 16:36
Kot admin. Co ja pacze? : najpierw trzeba rozwiązać równanie xD
25 sty 16:39
aqlec: jaki mi wyszedł dany wynik to jak potem mam ta sumę oblicz, ze wzrou na sumę?
25 sty 16:42
Kot admin. Co ja pacze? : Daj swoje wyniki.
25 sty 16:49
aqlec: wychodzi mi
cosx=√3/2 ⋁ cosx=−√3/2
i nie wiem co za bardzo dalej z tym zrobić
25 sty 16:51
Kot admin. Co ja pacze? : zauważasz że suma rozwiazań z przedziału (0;2π) jest równa
| √3 | | √3 | | √3 | | √3 | |
| + |
| − |
| − |
| = 0 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
taka sama jest suma z przedziału (2π;4π) itd. również w drugą stronę (−2π;0π)
tak więc
suma z przedziału (−8π;10π) będzie sumą rozwiazań z poszczególnych przeidzałów : (−8π;−6π> +
(−6π;−4π> itd.
podsumowując :
0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
25 sty 16:54
aqlec: Już rozumiem, dziękuję!
25 sty 16:57
mat: A tu nie chodzi o to żeby dodawać iksy a nie wartości kosinusów dla poszczególnych "x"
23 gru 17:42