koła
BLAZEJ_505:

mam problem jak obliczyć pole zacieniowanej figury
25 sty 16:29
Bizon:

... od pola trapezu odejmij dwa wycinki ...
25 sty 16:54
Basiek: P
trapezu= 400
√3
a nie masz tam jakichś kątów, czy coś? Bo te wycinki.... bez nich chyba się nie da tego ruszyć
25 sty 17:32
Aga: Kąty bardzo łatwo można obliczyć .
25 sty 17:36
Basiek: Faktycznie.

Jej, zapomniałam, że umiem przecież. Ale to jak się wyśpię.

Dzięki,
Aga
25 sty 17:37
BLAZEJ_505: dziękuję wielkie, na trapez sam wpadłem, ale o kątach zapomniałem
25 sty 19:36
BLAZEJ_505: może ktoś mi podpowiedzieć jak wyliczyć te kąty?
25 sty 23:28
Mila: cos α=1/2 dalej łatwo
25 sty 23:38
BLAZEJ_505: tylko że ja nie miałem funkcji trygonometrycznych
25 sty 23:39
BLAZEJ_505: ktokolwiek pomoże?
25 sty 23:47
Basiek: Wiem już !

Jeśli nie miałeś funkcji trygonometrycznych, to zauważasz tam, gdzie jest
połącznie tych dwóch promieni trójkąt prostokątny 30,60,90

Ten kąt w większym kole to
będzie 60, a w mniejszym obliczysz za pomocą 180−60 =130 (wynika z czworokąta)

Tadam!
25 sty 23:47
BLAZEJ_505: ja jestem ślepy czy co bo ja tego nie widzę, mimo że noszę okulary
25 sty 23:54
Basiek: Czego?
25 sty 23:56
BLAZEJ_505:

bo mam coś takiego
26 sty 00:00
Mila: Gdy poprowadzisz wysokość w trapezie to otrzymasz Δprostoątny, w którym przeciwprotokątna jest
dwa razy dłuższa od od jednej przyprostokątnej (40, 20) jest to połowa trójkąta równobocznego
o boku 40.
26 sty 00:02
Basiek: Bu, nie!
Zrób inny. Nie narysuję, bo nie umiem (próbowałam)
Ten trójkąt to jest poprowadzony od środka małego okręgu pod kątem prostym do promienia dużego
okręgu.
Spróbuj teraz, dobrze?
26 sty 00:05
Mila: Błażej poprowadź prostopadłą ze środka małego koła do promienia dużego koła.
26 sty 00:08
BLAZEJ_505: czyli wysokość trapezu
26 sty 00:08
Basiek: No tak, to jest wysokość trapezu
26 sty 00:09
Mila: Tak!
26 sty 00:09
BLAZEJ_505:

tak?
26 sty 00:10
Mila: No super, ten Δ jest połową Δ równobocznego i masz kąty.
26 sty 00:12
Basiek: Dokładnie
26 sty 00:12
BLAZEJ_505: wreszcie to załapałem, wielkie dzięki, co ja bym bez was zrobił
26 sty 00:13
Mila: A jutro napisz jak robisz te rysunki, bo też nie umiem.
26 sty 00:13
Basiek: To rysowanie kół jest dobijające i irytujące.
26 sty 00:14
pigor: | | 1 | | 1 | | π | | 1 | | 5π | |
P= |
| (30+10) *20√3 − ( |
| * |
| *302+ |
| * |
| *102) = |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | 1 | | π | | 7 | | 350 | |
= 400√3 − |
| |
| *102(9+5) = 400√3 − |
| * 50π = 400√3 − |
| π = |
| | 2 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 50 | |
= |
| (24 √3−7π) − szukane pole zacieniowanego obszaru ...  |
| | 3 | |
26 sty 00:14
BLAZEJ_505:

to teraz prosty instruktarz dotyczący rysunków. Klikam na opcję rysuję. I tam wszystko jest
ładnie opisane, np. chcemy narysować koło to klikamy na koło i rysujemy, możemy je podpisać za
pomocą literki T. Do dyspozycji mamy prostą( w tym przerywaną, strzałki) okręgi, elipsy,
zaznaczanie kątów, punkty, krzywe( to takie S) i wielokąty foremne
26 sty 17:05
Mila: No dobrze, ale nie mogę tego przenieść do pola tekstowego, tylko zostaje na kratkowanym polu.
26 sty 20:42
Mila:
26 sty 20:44
Mila: No chyba coś mi będzie wychodziło. Dziękuję za instrukcję.
26 sty 20:45
BLAZEJ_505: i jak dodajesz post to samo się wyświetla
26 sty 20:46