matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
eqp:
Wyznacz roznice ciagu artmetycznego:
3
4
7
a) −
,−
,−
,−1....
2
3
6
To wystarczy ze napisze r=a
n+1
+ a
n
czyli r=a2−a1 i rozwiazanie i to wszystko
25 sty 16:27
I:
najłatwiej to zrobić a2− a1 = r
25 sty 17:18
Aga:
r=a
n+1
−
a
n
Lub
4
3
r=a
2
−a
1
=−
−(−
)
3
2
lub
1
r=a
4
−a
3
=
6
25 sty 17:22