Wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji:
Sonia22: Wyznacz ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)=3√x2−2
Jak się za to wgl zabrać?
25 sty 16:17
25 sty 16:22
25 sty 16:33
Student!: zle masz pochodna policzona
25 sty 16:37
Student!: sorry jednak nie masz dobrze teraz ta pochodna muszisz przyrownac do 0 i obliczyc
25 sty 16:40
Sonia22: pochodna z 2 to 0
pochodna z:
x 23 to ile bo nie wiem jak to zrobić?
25 sty 16:40
Sonia22: czyli:
23x13=0
25 sty 16:43
Sonia22: help me:(
25 sty 16:46
Student!: 23*x−1/3
25 sty 16:46
Sonia22: No tak literowka z minusem mialo byc i co z tego wychodzi?
25 sty 16:48
Student!: i teraz tworzysz równanie gdzie f'(x)=0
25 sty 16:49
Student!: podnies obustronie o 3 potegi
25 sty 16:50
Sonia22: wiem co to równanie
Ale już od tego siedzenia nie wiem co dalej
to co zapisałeś 16.46
i =0
ale nie wiem jak sie za to zabrac dalej
25 sty 16:51
Sonia22: czyli podnieść do jakiej potegi?
25 sty 16:52
Sonia22: do 3?
25 sty 16:52
Sonia22: ?:(
25 sty 16:55
Student!: wychodzi ci 23*13√x (wszystko sie to zlewa w liczniku nie ma minusa jakis blad)
25 sty 16:56
Student!: tak
25 sty 16:57
Sonia22: tam jest dwie trzecie razy jeden przez pierwiastek trzeciego stopnia z x?
25 sty 16:58
Student!: tak
25 sty 16:59
Student!: wyznaczasz x rozrysowujesz przykladowy wykres
25 sty 17:01
Sonia22: no i tak zapisałam i, że to równa się zero
i co dalej?
25 sty 17:01
Sonia22: czyli x=0?
25 sty 17:03
Sonia22: bez sensu hmm
25 sty 17:03
Student!: zaznaczasz na wykresie dziedzine oraz punkt przez ktory przechodzi wykres, nastpenie zauwazasz
gdzie wykres jest pod osia x a gdzie nad
25 sty 17:05
Student!: a masz dobrze przepisane zadanie?
25 sty 17:06
Sonia22: musz wrócic do gimnazjum chyba bo nie wiem jak to wychodzi jakbym widziala rozwiazanie przed
soba to bym skumala . szkoda gadac
25 sty 17:07
Sonia22: Tak mam obliczyc przedzial monotonicznosc w przykladzie
f(x)= pierwiastek trzeciego stopnia z x kwadrat minus dwa
25 sty 17:09