Mam policzyć punkty przegięcia funkcji. Jeżeli chcesz pomóc, zapraszam
Kamil: Mam policzyć punkty przegięcia funkcji:
f'(x)>0 gdy x∊(1,2), f'(x)<0 gdy x∊(−∞,1) i (2,+∞). f'(1)=f'(2)=0
Jednak nie wiem jak się za to zabrać.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
25 sty 16:13
Tragos: z tego wynika, ze f'(x) = −(x−1)(x−2)
25 sty 16:16
Kamil: przepraszam, nie punkty przegięcia tylko PUNKTY EKSTREMALNE
25 sty 16:18
Tragos:

x = 1 − minimum lokalne, bo znak pochodnej zmienia się z minus na plus
x = 2 − maksimum lokalne, bo znak pochodnej zmienia się z plus na minus
25 sty 16:23
Kamil: dzięki wielkie
25 sty 16:41