Która z podanych liczb jest większa od 1.
krzakol: Która z podanych liczb jest większa od 1.
A. log0,5 0,5
B. log0,5 1
C. log0,5 0,25
D. logo,5 16
Proszę o wyjaśnienie i rozwiązanie
Dzięki
25 sty 16:06
pigor:
... otóż, w odpowiedziach masz wartości funkcji malejącej (podstawa logarytmu jest 0,5<1) , a
wartości dodatnie takich logarytmów są tylko w punkcie A i C , bo ich liczby logarytmowane
są tam w przedziale (0;1) , ale
tylko w C masz log0,5 0,25=log0,5 (0,5)2 =2 *1=2>1 − szukana odpowiedź
25 sty 16:27
krzakol:
DziĘki
25 sty 16:42