matematykaszkolna.pl
Rozwiąż nierównosc . Alicja: 3x2+1<0
25 sty 15:14
Basiek: x∊∅
25 sty 15:18
Alkain: Widzę Alicja że dajesz dużo podobnych przykładów do rozwiązania może lepiej się nauczyć jak to robić. Na sprawdzianie nikt Ci nie pomoże Mała instrukcja: Gdy masz równanie w postaci Ax2−BX≤0 najlepiej jest wyłączyć x przed nawias w taki sposób x(Ax−B)≤0 Dzięki temu masz już 1 pierwiastek czyli 0 jako x drugi wyliczasz podstawiając Ax−B=0 Gdy przy x2 stoi liczba dodatnia ramiona idą w górę jeśli ujemna ramiona idą w dół. W twoim przykładzie nie mogę wyłączyć x przed nawias więc muszę wyliczyć miejsca zerowe z delty.Lecz delta wychodzi ujemna co oznacza że równanie nie ma miejsc zerowych. Jak napisałem wyżej przy x2 jest trójka czyli liczba dodatnia, co oznacz że parabola nie ma miejsc zerowych i nie osiąga żadnych wartości poniżej 0. czyli x∊∅
25 sty 15:22
Alkain: Mały błąd z zamyślenia chyba: "Jak napisałem wyżej przy x2 jest trójka czyli liczba dodatnia, co oznacz że parabola nie ma miejsc zerowych i nie osiąga żadnych wartości poniżej 0. czyli x∊∅" Powinno być: Jak napisałem wyżej przy x2 jest trójka czyli liczba dodatnia, co oznacz że ramiona paraboli idą w górę a z ujemnej delty wiadomo, że nie ma miejsc zerowych czyli funkcja nie osiąga żadnych wartości poniżej 0. czyli x∊∅
25 sty 15:25
Alicja: Własnie tego było mi trzeba :0 dzieki za wyjasnienie emotka
25 sty 15:30