BASIEK GDZIE JESTEŚ:)
DZIADZIA: BASIEK GDZIE JESTEŚ
25 sty 15:09
Basiek: Tu? O.o
25 sty 15:09
DZIADZIA: jesteś jak miło od razu jestem już uśmiechnięty
25 sty 15:11
Basiek: Właśnie doczołgałam się ze szkoły, dosłownie
25 sty 15:13
DZIADZIA: Dzień dobry,jak mija dzionek?ja wczoraj już padłem,a Ty do której walczyłaś?
25 sty 15:13
Basiek: 2:30 ? Coś koło tego. Dzionek okropny

Ale będzie lepiej

Z jakimi zadankami chcesz dziś powalczyć?
25 sty 15:15
DZIADZIA: jesteś już na obrotach,czy dziś Twoje serduszko też jest takie dobre jak wczoraj i skłonne
pomagać dziadzi?
25 sty 15:15
DZIADZIA: ciągle ciągi mała
25 sty 15:15
Basiek: Świetnie, ciągi to coś nad czym nie trzeba za wiele rozmyślać

Może zacznijmy? Bo pewnie
"trochę" zejdzie
25 sty 15:17
DZIADZIA: dla jakiej wart x liczby 2, x+1, x+4 w podanej kol. tworzą ciąg geomet
25 sty 15:18
DZIADZIA: wczoraj mi podawałas a1+a32=a2?
25 sty 15:19
Basiek: Dla WSZYSTKICH zadań tego typu.
Własność ciągu geometrycznego (a
2)
2= a
1 * a
3
alternatywna forma a
2=
√a1*a3 , polecam jednak pierwszą formę, to jak?
25 sty 15:20
Basiek: Tak jest

to jest własność ciagu arytmetycznego to z wczoraj:
w ciągu geometrycznym wyraz środkowy to srednia arymetyczna
w geometrycznym wyraz środkowy to średnia geometryczna

Nawet dość logiczne.
25 sty 15:21
DZIADZIA: a poza tym jak mam tu mam odswiezać korespondecie czy za kazdym razem muszę wychodzic?
25 sty 15:22
Basiek: odświeżaj stronę?
25 sty 15:23
krystek: Dzieciaki− jesli tak wolno!
| | a1+a3 | |
Ciąg arytmetyczny ⇒ stała różnica:a3−a2=a2−a1⇒a2= |
| |
| | 2 | |
| | a3 | | a2 | |
Ciąg geom ⇒stały iloraz: |
| = |
| ⇒(a2)2=a1*a3 |
| | a2 | | a1 | |
25 sty 15:24
Basiek: Cześć Krystek

ładnie ujęte.
25 sty 15:26
krystek: Basiek metodycznie. Pozdrawiam !
25 sty 15:28
DZIADZIA: (x+1)
2=2*(x+4)
x
2+2x+1=2(x+4)

?
25 sty 15:30
Basiek: Wymnóż, wszystko na jedną stronę... delta, pierwiastki

...
25 sty 15:32
Basiek: Krystek a nie chciałoby Ci się czasem metodycznie wrzucić mi łopatą do głowy
trygonometrii?
25 sty 15:33
krystek: a o co chodzi?
25 sty 15:33
Basiek: Prześladuje mnie jedna rzecz w równaniach trygonometrycznych, a zostałam uświadomiona, że za
mniej niż 100 dni piszę maturę.
Chodzi mi o wytłumaczenie ŁOPATOLOGICZNE (do mnie się chyba inaczej nie da...) , rozpisywanie
serii rozwiązań dla sinusa i cosinusa. Niby niewiele..., ale za nic pojąć tego nie mogę
25 sty 15:35
DZIADZIA: Δ=0 −b2a=−1 i dalej nie wiem
25 sty 15:36
krystek: Podaj .
25 sty 15:36
Basiek: x
2+2x+1=2x+8
x
2=7
A może tak?

Co teraz?
25 sty 15:37
Basiek: No nie wiem, ja już jestem po sprawdzianie z tego kilka dobrych miesięcy
ale np.
25 sty 15:38
Basiek: Moja wina, kazałam Ci się wpakować w deltę, bo nie patrzyłam na liczby i nie miałam pojęcia, że
2x się skrócą
25 sty 15:40
DZIADZIA: dziele
√ i wychodzi m
√7 lub −
√7 i jest to odp C
25 sty 15:42
krystek: ok
Po pierwsze wzory redukcyjne i znaki funkcji w poszczególnych ćwiartkach i dasz radę
Możemy umówić sie na godz 19−ta ? Wszystko łopatolog wyjaśnie i zobaczysz jakie to łatwe
jest dodatni w I i II ćwiartce czyli sinx=sin30 lub sinx=sin(180−30)
x=30+k*360 lub x=150 +k*360
25 sty 15:42
Basiek: No, super

Wrzuć następne
25 sty 15:42
Basiek: 19−ta? Będę !

Kurczę, pierwszy raz widzę to rozpisane za pomocą wzorów redukcyjnych... ale wygląda dużo
przyjemniej

To do potem
25 sty 15:45
Święty: Matura z matmy za 103 dni
25 sty 15:49
DZIADZIA: Basiu a pamiętasz to wczorajsze zadanie
ile ujemnych wyrazow ma ciąg bla bla bla
an=2n2−25n+72
no i wyliczyłem (414,8) ale nie wiem jak mam wiedzieć ile jest tych wyr wyr ujemnych?
25 sty 15:50
Basiek: Święty buuu, nie strasz dzieci!
Dziadzia Kluczem jest uświadomienie sobie czym jest n we wzorze, bo na koniec wyliczyłeś,
| | 1 | |
ze n∊(4 |
| ,8) n to jest liczba porządkowa, numer jakiegoś wyrazu ciągu... |
| | 4 | |
a
n czyli np. n=1 a
1 , n=5 a
5 
i n zawsze w ciągach jest liczbą naturalną >0
wyobrażasz sobie wyraz ciągu a
1/1234 ?
więc ile takich wyrazów ciągu z takiego przedziału może być?
| | 1 | |
a4 |
| rzecz jasna odpada, zresztą, nawet niedomknięty przedział..., ale a5, a6, a7 |
| | 4 | |
(a
8 też niedomknięty) łącznie 3 takie wyrazy, tak?
25 sty 15:55
DZIADZIA: jesteś super

kurde musze zdobyć te zakichane minimum 15pkt
funkcje mam opanowane z tego zawsze jest jakies 5pkt w zamknietych prawda na czym mam się
skupić Twoim zdaniem jeśli zalezy mi na 15pkt
25 sty 16:00
kylo1303: Ja to bym sie skupil na nauce myslenia, reszta juz pojdzie z gorki xD
25 sty 16:02
krystek: cosx=−cos45
i cos ujemny w II i III ćwiartce
cosx= cos(180−45) lub cosx=cos(180=45) i teraz dokończysz?
pisze w stopnowej mierze dla ułatwienia zapisu!
Pomogło?
25 sty 16:08
krystek: cosx=−cos45
i cos ujemny w II i III ćwiartce
cosx= cos(180−45) lub cosx=cos(180+45) i teraz dokończysz?
pisze w stopnowej mierze dla ułatwienia zapisu!
Pomogło?
25 sty 16:08
25 sty 16:09
DZIADZIA: an=23−47n ktorym wyrazem ciagu jest liczba 3?
A35
B42
C49
Dżaden wyraz nie jest równy 3
25 sty 16:11
Tragos: 23 − U{4}[7}n = 3
U{4}[7}n = 20
4n = 140
n = 35
ODP. A
25 sty 16:13
krystek: sinx=−sin30 i teraz wzory redukcyjne sin ujemny w III i IV ćwiartce
sinx=sin(180+30) lub sinx=sin(360−30)
x=210+k*360 lub sinx=330+k*360
25 sty 16:14
Basiek: Trochę lepiej
Krystek
| | 3π | | 5π | |
x= |
| + 2kπ v x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
Jeśli dobrze łapię, to coś teraz, to ja bym tam raczej wpisała: cosx=cos(270−45), że niby 270
od 3ćw i minus 45.
25 sty 16:16
Basiek: Widzisz, w tym drugim przykładzie, to już niestety... nie bardzo.
dlaczego w tej pierwszej serii nie może być sinx=sin(270−30) ?
25 sty 16:18
krystek: Przy nieparzystej wielokrotności kąta 90 cos zamienia sie na sin a sin na cos!
I tak cos (270−45)=−sin45 i tu sie zgadza bo sin i cos 45( i w III ćwiartce obydwie funkcje są
ujemne!) jest taki sam. Ale weź sin(270−30)=?
25 sty 16:24
kylo1303: Taka wskazowka: przy 90 i 270 funkcje sie zmieniaja (sinus przechodzi w cosinus). Tez wiec
warto to zapamietac:
Os pionowa− przechodzi w inna
Os pozioma− nie przechodzi.
25 sty 16:24
krystek: Przy nieparzystej wielokrotności kąta 90 cos zamienia sie na sin a sin na cos!
I tak cos (270−45)=−sin45 i tu sie zgadza bo sin i cos 45( i w III ćwiartce obydwie funkcje są
ujemne!) jest taki sam. Ale weź sin(270−30)=?
25 sty 16:24
krystek: Do 19−te! wszystko spokojnie wyjaśnię w układzie współrzędnych , dla dowolnego kąta. papa
25 sty 16:27
Basiek: Ożesz. Faktycznie! Ja tu wiecie, w ogóle abstrahowałam od pojęć takich jak kofunkcje itd., a
fakt faktem tu to się łączy... wszystko zaczyna się sklejać w mały, pogruchotany wazonik, ale
już lepiej.
kylo− o jakich osiach mówisz? Bo tego jednego nie rozumiem
25 sty 16:27
kylo1303: Sory, skrot myslowy. Przy wyprowadzaniu funkcji operowalismy na ukladzie wspolrzednych.
Pierwsza cwiartka to katy 0−90, druga 90−180 itd. Czyli Os OY wyznacza jakby kat 90 (powyzej
osi OX) oraz 270 (ponizej OX). Os OX wyznacza kat 0/360 i 180.
25 sty 16:32
Tragos:

kf. − kofunkcja
25 sty 16:34
Basiek: Wiedziałam o co chodzi w kofunkcji. Przynajmniej tak myślałam. Wiem już, że się myliłam.
Dzięki.
25 sty 16:35
Basiek: Dziadzia nie śpimy

Cóż Ty tak namiętnie teraz liczysz?
25 sty 16:51
DZIADZIA: w ciag geom o ilorazi q=32 suma 4pierwszych wyrazow jest rowna 65 wobec tego a1=?
25 sty 16:56
Basiek: S
4= 65
n=4
wzór na sumę w ciągu geom?
25 sty 16:59
DZIADZIA: Sn=a1*1−qn1−q
25 sty 17:03
Basiek: No? I w czym problem? Podstawiasz i wyliczasz a
1
25 sty 17:04
25 sty 17:06
DZIADZIA: a ja zrobiłem do kwadratu imi wyszło a1=60
25 sty 17:07
Basiek: To jeszcze raz

Do skutku. A ja po kawę
25 sty 17:08
DZIADZIA: mianownik q
32 widze ze najlepszym sie byki zdarzają
25 sty 17:15
Basiek: Właśnie...
wiesz co? Ja jednak bez snu nie pociągnę. Będę za godzinkę, co? Dobranoc
25 sty 17:21
DZIADZIA: pogubiłem się tu bla bla tre tre =a1* (−658*(−21)=
=a1*658
25 sty 17:25
DZIADZIA: nie wiem jak dam sobie rade bez Ciebie ale spróbuję

a ja też około 19 wyskocze na 1,5h na
trening
25 sty 17:27
Basiek: Teraz sobie poradzisz

Jeszcze raz dobranoc
25 sty 17:30