.
Zenon: ∫ | x−3 | dx
Ile to jest równe?
| | 1 | |
Dla x<3 wychodzi 3x− |
| x2 + C |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Dla x≥3 wychodzi |
| x2−3x+C, a w odpowiedziach jest |
| x2−3x+9+C, dlaczego tak? |
| | 2 | | 2 | |
25 sty 15:07
Zenon: wazne − prosze o pomoc
25 sty 18:08
Zenon: do góry
25 sty 18:52
Zenon: up
25 sty 19:06
Zenon: nikt nie potrafi pomóc

?
25 sty 20:35
Zenon: up
25 sty 23:21
romanooo: na moje to jest błąd w odpowiedziach poprostu ...
25 sty 23:31
Zenon: a czy ktos jest pewny

?
25 sty 23:59
Zenon: upupuupupu
26 sty 01:12
Godzio:
Bo funkcja po scałkowaniu musi być ciągła, zauważ, że
| | 1 | | 1 | |
... = 3x − |
| x2 + C1 , |
| x2 − 3x + [C{C2]] |
| | 2 | | 2 | |
Wartość w trójce musi być taka sama:
| | 9 | | 9 | |
9 − |
| + C1 = |
| − 9 + C2 |
| | 2 | | 2 | |
9 + C
1 = C
2
Zatem mamy:
26 sty 01:15
Godzio:
| 1 | |
| x 2 − 3x + C2 miało być |
| 2 | |
26 sty 01:16
Zenon: a z czego to wynika, że funkcja po scałkowaniu musi być ciągła?
26 sty 02:13
Godzio:
∫f(x)dx = F(x) + C ⇔ (F(x) + C)' = f(x)
Zatem F(x) musi być różniczkowalna, żeby było to spełnione musimy zadbać o ciągłość
26 sty 02:24