ciągi i zadania maturalne
muchacita: nie mogę sobie poradzić z tymi zadaniami:
1. x4+5x3=x2+5x
2. wyrazami ciągu arytmetycznego (an ) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu
przez 8 dają resztę 5. Wyraz pierwszy jest mniejszy od 8. Oblicz a51.
3. Liczby x,y,z w podanej kolejności, tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb wynosi 13. Te
same liczby, w podanej kolejności, są odpowiednio pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wyznacz x, y oraz z.
25 sty 14:51
Kto admin. Co ja pacze? : 1. x4 + 5x3 − x2 − 5x = 0
x(x3 + 5x2 − x − 5) = 0
x(x2[x+5] − [x+5]) = 0
x(x−1)(x+1)(x+5) = 0
x = 0 v x = 1 v x = −1 v x = −5
2.
a1 = 5
r = 8
an = 8n − 3
a51 = 8 * 51 − 3 = 405
3.
y2 = xz
x+y+z = 13
y = x + r
z = x + 4r
prosty układ równań.
25 sty 14:57
Bizon:
1)
x3(x+5)−x(x+5)=0
(x+5)(x3−x)=0
x(x2−1)(x+5)=0
x(x−1)(x+1)(x+5)=0
25 sty 15:01
muchacita: ojej jakie to proste 1 zadanie a ja wyciaciagalam przed nawias z pierwszego x3 a z drogiego x
a to tzreba z wszytkich zawsze mi sie to myli
25 sty 15:24
Kot admin. Co ja pacze? : Zawsze przerzucasz wszystko na jedna stronę.
25 sty 15:30