matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości
majka:
1)cos(60− alfa)− cos(60+alfa) = √3 sinalfa 2) (2sin2 alfa − 1)(2sin2 beta − 1) = cos2 (alfa+beta) − sin2 (alfa − beta) pomocy
!
25 sty 14:44
Alkain:
cos(60−α)−cos(60+α)=
√
3
sinα Ze wzorów: cos60cosα+sin60sinα−cos60cosα+sin60sinα=
√
3
sinα 2sin60sina=
√
3
sinα
√
3
sin60 to
2
więc L=P
25 sty 14:52