Obliczenie pochodnych
Paucia: Paucia: Proszę o rozwiązanie dwóch pochodnych:
g(x)= (lnx+2x)/(x2+3x−1)−3√x
h(x)=xln(2x) Tu jest x do potęgi ln(2x), tylko jak to wpisuję to mi to tak nie wychodzi w
podglądzie
25 sty 14:41
sklozik: h(x)=xln(2x)
h'(x)= ln(2x)*xln(2x)−1*(ln(2x))'=ln(2x)*xln(2x)−1*12x*(2x)'=
=ln(2x)*xln(2x)−1*12x*2
25 sty 15:06
sklozik: po małym skróceniu dwójek h'(x)= ln(2x)*xln(2x)−1*1x
25 sty 15:07
sklozik: w tej pierwszej też nie jest ciężko tylko tu to ciężko napisać najpierw zrób sobie ze wzoru na
dzielenie pochodnych czyli pochodna góry *dół − góra*pochodna dołu i całość przez dół
2 a
potem juz wszystk po kolei jak nie dojdziesz jak to napisz może to zrobie i wrzuce skana
25 sty 15:10
dsf: γΔ∞
25 wrz 22:58