Oblicz miejsca zerowe i narysuj parabole
Alicja: x2−4≤0
−x2+16>0
25 sty 14:13
pigor: może poćwicz swoją pamięć operacyjną , dlatego np. tak :
x2−4 ≤ 0 , czyli parabola y=x
2 z ramionami do góry przesunięta o 4 do dołu przecina
oś Ox w
x=±2 , więc dla
−2≤x ≤2 wartości tej funkcji są niedodatnie (ujemne albo
zero) , czyli dla
x∊(−∞;−2> U <2 ; +∞) ...
25 sty 14:30
pigor: a wierzchołek tej paraboli masz oczywiście w (0,−4) i wszystko
25 sty 14:32
pigor: kurcze powyżej pomyliłem sie oczywiści e odp.
x∊<−2;2>
analogicznie
−x2+16 >0 parabola y=−x
2 o ramionach do dołu przesunięta o +16 do góry ...

"zatrzymuje się" w punkcie (0,16) i to jest jej wierzchołek , a przecina os Ox w
x=±4 , no to widać, że dla
−4≤x≤4 , czyli
x ∊<−4; 4>
25 sty 14:37