Mati: stezenie roztworu kwasu solnego wynosi 5% . ile kilogramów wody nalezy dodac do 44kg tego
roztworu, aby stezenie roztworu zmniejszyło sie o 2%

? Pomocy!
1 maj 18:00
Sitta: 5% *44 + 0%*x = 3% *(44+x)
1 maj 18:49
Mati: hmmm

0%*x
1 maj 19:18
Mati: czy tam moze bedzie 1%
1 maj 19:27
Sitta: Do 44 kg roztworu 5
olewamy x kg czystej wody (czyli roztworu 0% tzn, że w wodzie nie
ma kwasu) i otrzymujemy (44 + x) kg roztworu 3%.
Czy teraz to jest jasne? Jeśli nie, to napisz. Podam wtedy inny sposób rozwiązania tego
zadania.
1 maj 20:13
Sitta: Do 44 kg roztworu 5
olewamy x kg czystej wody (czyli roztworu 0% tzn, że w wodzie nie
ma kwasu) i otrzymujemy (44 + x) kg roztworu 3%.
1 maj 20:14
Sitta: Edytor obcina część wpisu. Powinno być:
Do 44 kg roztworu 5
olewamy
x kg czystej wody (czyli roztworu 0% tzn, że w wodzie nie
ma kwasu) i otrzymujemy (44 + x) kg roztworu 3%.
1 maj 20:16
S: I znowu źle: do 44 kg roztworu 5
olewamy ..
1 maj 20:17
Mati: hmm no jasne. tylko w odpowiedziach wychodzi 66kg a mnie wychodzi ponad 70 wiec niewiem
1 maj 20:17
Sitta: 5 % * 44 + 0 = 3%(44 +x) /20 = 132 +3x
stąd x = 29 1/3 kg
Sprawdźmy to:
5% z 44 = 2,2 kg czystego kwasu
3% z 44 + 29 1/3 = 3% z 73 1/3 = 2.2
Wygląda, że jest dobrze.
A tak na marginesie podana przez Ciebie liczba 66 wyjdzie jeśli w treści zadania
będzie tak: "... aby stezenie roztworu zmniejszyło sie do 2%"
5% *44 = 2% *(44 +x)
220 = 88 + 2x
x=66
1 maj 20:34
aga: jak ma byc 3 procentowe to mi wyhcodzi ze trzeba dodac okolo 28 kg wody?
1 maj 20:38
Sitta: Aby otrzymać roztwór 3 % należy dolać 29 1/3 kg wody.
Tu jest dokładne rozwiązanie:
5 % * 44 + 0 = 3%(44 +x)
5 *44 =3*(44+x)
3x= 88
x= 29 1/3
A jak Ty liczyłaś?
1 maj 20:48
Mati: ups.. rzeczywiscie w zadaniu jest do 2%. przeprazsam was dziewczeta ale wiecie wiosna ,
i taki roztargniony jestem

dziekuje wam slicznie za pomoc

pozdrawiam goraco
1 maj 20:48
Sitta: Ja jestem płci męskiej. Wpisz w Google "Sitta europaea"
1 maj 20:53
Mati: sory wielkie

i dzieki za pomoc
1 maj 21:09
Jakub: Spróbuję Sitta te obcinanie w najbliższym czasie naprawić.
1 maj 23:11