2)cos(60− alfa)− cos(60+alfa) = √3 sinalfa 3) (2sin2 alfa − 1)(2sin2 beta − 1) =
majka: 2)cos(60− alfa)− cos(60+alfa) = √3 sinalfa
3) (2sin2 alfa − 1)(2sin2 beta − 1) = cos2 (alfa+beta) − sin2 (alfa − beta)
25 sty 13:35
majka: przeciez to 2 nie ma sensu

! cos(60 − alfa) − cos (60+alfa) to jest
cos (180− 3 alfa) − cos (180 +alfa) = −cos 3 alfa + cos 3 alfa
co równa się 0 !
czy się mylę?
25 sty 13:44
pigor: nie kombinuj , tylko w tablicach, albo w zeszycie znajdź wzór na różnicę cosinusów taki:
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ = −2sin |
| sin |
| , wtedy w przykładzie |
| | 2 | | 2 | |
2)
| | 60−α+60+α | | 60−α−60−α | |
L = cos(60−α)−cos(60+α) = − 2sin |
| sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 120 | | −2α | | √3 | |
= −2sin |
| sin |
| = −2sin 60 (−sinα) = 2 * |
| sinα =√3sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 sty 16:10
78tl: 2sin(60−α)
4 sty 10:25