logarytmy
M&M: Dane jest równanie x
2+2x+1+logm=0
funkcja f(m)=x
1*x
2 określona jest w zbiorze tych m, dla których dane równanie ma różne
pierwiastki x
1 i x
2. Wyznacz dziedzinę funkcji f i określ zbiór jej wartości.
1.Δ>0
2.m>0
Δ=−4logm
logm<log1
m<1
czyli w połączeniu z m>0 daje dziedzinę
D
f(x)=(0;1)
a jak wyznaczyć zbiór wartości? Tzn w odp mam że (−
∞;1)
skąd tak wychodzi?
25 sty 13:16
Artur z miasta Neptuna:
nic prostrzego ... masz f(m) = 1 + log m i Df = (0;1)
Jakie wartości przyjmuje logarytm w tym przedziale? +1 i masz zbiór wartości funkcji f(m).
25 sty 13:20
Aga: Funkcja logm>0 dla m>0 (można np. odczytać z wykresu.)
1+ logm>0+1 (do obu stron nierówności dodaj 1)
25 sty 13:22
Artur z miasta Neptuna:
Aguś −−− log 110 = −1
25 sty 13:26
Aga: Źle zrobiłam,bo trzeba wyznaczyć zbiór wartości, a nie gdzie funkcja przyjmuje wartości
dodatnie.
25 sty 13:30
Aga: Głupoty napisałam,ale jak się naciśnie wyślij, to nie ma odwrotu.
25 sty 13:41
M&M: ok, jestem bezmózgiem

naprawdę nie wiem, normalnie to liczyłbym
f(m)>0
ale tutaj nie o to chodzi
25 sty 14:04