Rzut puntku na prostą M.
Matt: Rzut punktu M(5,−3,−3) na prostą l:
Prosiłbym o pomoc, niestety nie wiem jak to zrobić. Wiem że z równania prostej mogę wyznaczy
wektor kierunkowy [2,1,2] ale.. Co to daje?
25 sty 13:10
Matt: Ok, metodą prób i błędów wyszło mi:
Czy to jest dobrze?

Tam rzecz jasna powinien byc w 1 poscie przy równaniu prostej jeszcze
"="
25 sty 13:23
Artur z miasta Neptuna: wektor kierunkowy pozwoli Ci na wyznaczenie współczynników kierunkowych prostej prostopadłej do
l, a to w połączeniu z współrzędnymi punktu M da Ci wzór prostej k ⊥ l, gdzie M ∊k.
Wtedy tylko wyznaczasz punkt Q taki, że: Q ∊k i Q∊ l (punkt przecięcia prostych) i już masz
współrzędne "rzutu punktu M na prostą l).
25 sty 13:24
pigor: ... a więc np.
(*) (x,y,z)=(1+2t, 2+t, 2+2t) − postać parametryczna danej prostej , więc
[2t−4, t+5, 2t+5] − wektor kierunkowy prostej rzutującej , a [2,1,2] − wektor kierunkowy danej
prostej , zatem ...

[2t−4, t+5, 2t+5] ◯ [2,1,2]=0 ⇔ 4t−8+t+5+4t+10=0 ⇔ 9t+7=0 ⇔
| | 7 | | 14 | | 7 | | 14 | |
t = − |
| , to z (*) masz (x,y,z) = (1− |
| , 2− |
| , 2− |
| ) = |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 5 | | 11 | | 4 | |
= (− |
| , |
| , |
| ) − szukany rzut punktu na daną prostą ...  |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
25 sty 15:07