logarytm naturalny
St.: Jeśli y= xe ⇒ x= In(y) dobrze myślę ?
25 sty 12:53
Artur z miasta Neptuna:
źle myślisz
skoro y = xe to logx y = e
25 sty 12:56
Artur z miasta Neptuna: jeżeli y =ex to ln y = x
25 sty 12:56
St.: dzięki
25 sty 13:01
St.: ale czekaj to ile wtedy wynosi x jeśli y = xe ?
25 sty 13:04
Artur z miasta Neptuna:
xe ≈ x2,71
25 sty 13:07
St.: Wiem że e ≈ 2,71 ale muszę wyznaczyć x z funkcji y= xe . Ale przecież nie zapiszę że x =
pierwiastek potęgi e z y tylko muszę zapisać x = (...).
W ogóle to zadanie brzmi znajdz funkcję odwrotną do funkcji f(x)= xe
25 sty 13:10
Artur z miasta Neptuna:
to może inaczej −−− co masz z robić w zadaniu ?
25 sty 13:18
St.: dobra już wiem

ale dzięki za chęć pomocy
25 sty 13:27
Artur z miasta Neptuna:
no to własnie będzie ... x = y1/e
czyli funkcja odrowtna to y= x1/e
25 sty 13:29