wielomiany
kwiatuszek: x
3−7x
2+6x=0
proszę pomóżcie mi przy tym zadaniu
wytłumaczcie skąd co się bierze BŁAGAM
25 sty 12:22
Student!: wyciagnij x przed nawias i masz w srodku rowanie kwadratowe; pozniej oblicz delte i rozwin do
postaci iloczynowej
25 sty 12:27
kwiatuszek: no ale oblicz mi to i wtedy wytłumacz bo ja nic w ząb !
25 sty 12:30
Artur z miasta Neptuna:
x
3−7x
2+6x = 0
x(x
2−7x+6) = 0
x = 0 ⋁ x
2−7x+6 = 0 (**)
x
2−7x+6 = 0
Δ = //to jest wzór// = b
2 − 4ac = 49 − 24 = 25
√Δ = 5
(**) x = 0 ⋁ x = 1 ⋁ x = 6
25 sty 12:35
kwiatuszek: dziękuję o to mi chodziło /mam podobnie na Artura można zawsze liczyć
25 sty 12:37