tożsamości trygonometryczne
majka: Podaj odpowiednie założenia i wykaż, że dla każdej wartości kąta alfa tożsamość jest równa:
1) sin2alfa= 2tgalfa / tg
2alfa + 1
2)cos(60− alfa)− cos(60+alfa) =
√3 sinalfa
3) (2sin
2 alfa − 1)(2sin
2 beta − 1) = cos
2 (alfa+beta) − sin
2 (alfa − beta)
4) sinalfa/ 1+ cosalfa + 1+cosalfa/sinalfa = 2/sinalfa
5) 1+ sin2alfa/cos2alfa= 1+ tgalfa/ 1− tgalfa
z tymi przykładami nie mogłam sobie dać rady

// proszę o pomoc
25 sty 12:15
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
1) zał tg2 α ≠1 ⇒ tg α ≠ − |
| ∧ tg α ≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin 2α = 2sinαcosα
| | sin2α | | sin2α + cos2α | | 1 | |
tg2α +1 = |
| + 1 = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| 2tgα | | sinα*cos2α | |
| = 2 |
| = 2sinαcosα = sin 2α |
| tg2α+1 | | cos α | |
C.N.D.
25 sty 12:27
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... zał tg2 α ≠ 1 ⇒ tg α ≠ −1 ∧ tg2 α ≠ 1
25 sty 12:28
Artur z miasta Neptuna:
oraz cos α ≠ 0
25 sty 12:29
majka: dzięki

a co z resztą? próbuję i próbuję, i wciąż mi nie wychodzi
25 sty 12:43
pigor: no to

np.
5)
| | 1+sin2α | | sin2α+cos2α+2sinα cosα | |
L = |
| = |
| = |
| | co2α | | cos2α−sin2α | |
| | (sinα+cosα)2 | | sinα+cosα | |
= |
| = |
| = |
| | (cosα−sinα)(sinα+cosα) | | cosα−sinα | |
| | cosα (tgα+1) | | 1+tgα | |
= |
| = |
| = P .............  |
| | cosα (1−tgα) | | 1−tgα | |
25 sty 13:00
pigor: a założenia to takie cos2α≠0 i cosα≠0 i tgα≠1 , które sobie sama rozpisz
25 sty 13:03
majka: dzięki! kurczę, to jest takie łatwe, a mimo wszystko nie potrafię sama na to wpaść
25 sty 13:36
dziobal: mam takie zadanko, proszę o pomoc:
kąt α jest ostry oraz 1/sin kwadrat α + 1/cos kwadrat α = 9. Oblicz wartość wyrażenia sinα *
cosα
24 kwi 19:37
ania: (tg2α − sin2α) tg = sin2α
29 kwi 20:11
asdasd: cos2α.tgα
6 cze 21:18
Barabara: wyrażenie tg2α(1−sin2α) można zapisać w postaci sin2α.
potrzebuję obliczeń itp

proszę o pomoc
23 sty 19:58
pstryk: Pomoże ktoś 1/cos2α−1=tg2α
16 wrz 16:58
PW: Załóż nowy wątek i napisz polecenie − to ma być tożsamość, tak jak w poprzednim pytaniu?
16 wrz 21:09
olka123ab0: kompletnie nw jak to zrobic wiem ze trzeba wykorzystac wzor na 1 trygonometryczna jak i na tg
ale mimo tonie udaje mi sie tego zrobic
niech mi ktos to wytlumaczy bardzo prosze.
1)Wiedzac, ze sinα*cosα= 1/4 i α jest katem ostrym oblicz sin4α + cos4α.
2)−−−;−− α jest ostry i 1/sin2α + 1/cos2α=9. oblicz sinα*cosα.
3)−−−−;−−− tgα = 4/3 i α jest ostry oblicz 2+sinα/2−sinα.
9 maj 12:06