pochodne
student: Mógłby ktos sprawdzić pochodne
| | 1 | | −1 | |
1)((arcsinx+arccosx)2)'=(2arcsinx+arccosx)( |
| + |
| ) |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
25 sty 11:27
Artur z miasta Neptuna:
a)
2*() ... pewnie błąd w pisaniu
odejmij nawiasy i wyjdzie Ci 2(..)*(0) = 0
25 sty 11:29
25 sty 11:31
Artur z miasta Neptuna:
2)
źle

podchodna zewnętrzna to
i to mnożysz przez pochodną wnętrza (a nie ją wstawiasz za '1/x')
25 sty 11:32
student: czyli coś takiego będzie
| 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
| *( |
| )'= |
| * |
| |
| √1−(1/x)2 | | x | | √1−(1/x)2 | | x2 | |
25 sty 11:38
Artur z miasta Neptuna: tak ... tylko uporządkuj (jeden ułamek ... minus przed ułamkiem) i jest "ślicznie"
25 sty 11:50
student: a jeszcze mam coś takiego czy to jest dobrze
| | 1 | |
x3log3x=3x2log3x+x3 |
| |
| | xln3 | |
25 sty 11:53
Artur z miasta Neptuna:
dobrze
25 sty 12:04
student: | | 1 | |
(x*sinx*lnx)'=sinxlnx*xcosxlnx*x*sinx |
| |
| | x | |
25 sty 12:17
Artur z miasta Neptuna:
na pewno coś jest źle
po kolei
(x*sinx *lnx)' = (x*sinx)'*ln x + s*sinx*(ln x)' = (x)'sinxlnx + x*(sinx)'lnx + x*sinx*(lnx)' =
....
25 sty 12:21
student: czy dobrze obliczyłem tą pochodną
| | 1 | | 1 | | x | |
(ln arctg√1+x2)'= |
| * |
| * |
| |
| | arctg√1+x2 | | 1+(√1+x2)2 | | √1+x2 | |
25 sty 13:42
student: mógłby ktoś mi sprawdzić powyższy przykład
25 sty 14:11
student: 

?
25 sty 18:35
student:
25 sty 19:48