Naszkicuj wykres funkcji..........
Kar1717: Mam problem z tym zadaniem. Naszkicuj wykres funkcji f(x) = x2 a następnie stosując odpowiednie
przesunięcie naszkicuj wykres funkcji g. A) g(x) =(x−1)2
Proszę jak najszybciej o pomoc nie wiem od czego zacząć tzn rozumiem to ale nie wiem po co ten
kwadrat po za nawiasem
25 sty 11:21
Aga: Wykres funkcji f(x)=x2przesuń o wektor [1,0] , czyli o jedną jednostkę w prawo i otrzymasz
wykres funkcji g(x)=(x−1)2.
25 sty 11:25
Aga:
25 sty 11:30
Artur z miasta Neptuna:
pomyśl tak ... przy x
2 dla x=0 miałeś y = 0
przy (x−1)
2 dla jakiego x będziesz miał y=0

dla x=1.
stąd już możesz "wydedukować" jak ten wykres przesunąć.
Pamiętaj −−− takie rozumowanie można stosować TYLKO gdy wiesz jak wygląda wykres który
"przesuwasz"
25 sty 11:36