pochodna
student: Mam pytanie dlaczego odejmujemy w tym przykładzie z pochodną
| | 1 | | 1 | |
(x2sin |
| )'=2sin |
| −cos{1}{x} |
| | x | | x | |
25 sty 09:49
krystek: pochodna sinx=.....?
Ale masz źle policzoną
(u*v)'=u'*v+u*v'
25 sty 09:52
student: (sinx)'=cosx
właśnie że to jest dobrze policzone, i dlatego nie wiem dlaczego odejmujemy
25 sty 09:53
Artur z miasta Neptuna:
nom ... jak nic masz źle −−− i to w obu członach ... w sumie 3 błędy znalazłem.
25 sty 09:54
Artur z miasta Neptuna:
a chcesz się założyć że masz źle policzoną tą pochodną ?
25 sty 09:54
Artur z miasta Neptuna:
oki ... tylko jeden błąd ... ale nadal

masz źle
25 sty 09:56
25 sty 09:56
student: tylko nadal nie wiem dlaczego odejmujemy
25 sty 09:58
krystek: | | 1 | |
no nie , a jeszcze ( |
| )' i tu wyjaśni sie − |
| | x | |
25 sty 09:59
Artur z miasta Neptuna:
odejmujemy ponieważ (uwaga uwaga) ... '−' to pozostałość po pochodnej funkcji wewnętrznej
25 sty 10:00
Artur z miasta Neptuna:
NADAL masz błąd w pierwszym członie ... a w drugim pochodna wnętrza (i tu się '−' pojawi)
25 sty 10:00
student: czyli cos takiego będzie
25 sty 10:01
krystek: | | 1 | |
oj cos strasznego (cos1x)'=sin1x* ( |
| )' |
| | x | |
25 sty 10:04
student: ale chodzi mi o przykład na samej górze, ze trzeba liczyć pochodna sinusa a nie cos
25 sty 10:06
krystek: | | 1 | |
no więc (sin1x)'=cos1x.*( |
| )' |
| | x | |
25 sty 10:07
Artur z miasta Neptuna:
jemu się pomylilo ... myślał o sin a napisał cos
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
sin( |
| )' = cos( |
| )*( |
| )' = cos( |
| )* |
| = −cos( |
| )* |
| |
| | x | | x | | x | | x | | x2 | | x | | x2 | |
25 sty 10:09
student: | | 1 | | 1 | | −1 | |
2xsin |
| −x2cos |
| * |
| |
| | x | | x | | x2 | |
25 sty 10:10
krystek: I teraz uporządkuj!
25 sty 10:11
Artur z miasta Neptuna:
gdzie ten minus ?
| | 1 | | 1 | | −1 | |
... = 2x * sin |
| + x2 * cos |
| * |
| |
| | x | | x | | x2 | |
25 sty 10:13
krystek: i ten minus dwukrotny skąd?
25 sty 10:13
25 sty 10:14
25 sty 10:14
Aga: Nareszcie.
25 sty 10:17
student: dzieki wielkie za odp
25 sty 10:18