rozwiąż nierównośi
mario: rozwiąż nierównośi a) −x2−9x<0 b) −x2−2x+15>0
25 sty 01:09
Artur z miasta Neptuna:
a) ....
−x(x−9) < 0 // *(−1)
x(x−9) > 0
wskazówka − narysuj taki wielomian: x(x−9)=0 i sprawdź gdzie on jest "powyżej 0"
b)....
−(x+3)(x−5) > 0 //*(−1)
(x+3)(x−5) < 0
wskazówka − analogicznie co w punkcie a)
25 sty 09:59
coped-zadania: a)−x2 − 9x < 0
x (x + 9) > 0
x (x + 9) < 0
−x (x + 9) < 0
x > 0
x < −9
b) −x2 − 2x + 15 > 0
x (x + 2) < 15
(x − 3) (x + 5) > 0
− (x − 3) (x + 5) > 0
x < 3
−5 < x < 3
x = ±2
x = ±1
x = −4
x = −3
x = 0
25 sty 11:22