Calki, ciagi
michallpk: Siemacie, mam juz death line i potrzebuje rozwiazac:
Oblicz calke:
∫3√xlnxdx
∫x2e2xdx
4
∫ lnx/x4
2
Zbadaj zbieznosc ciagu:
∞
∑ 1/(n+1)3
n=1
Oblicz granice:
lim cosxπ−2x
x→π2
25 sty 00:56
Artur z miasta Neptuna:
a)
| | x3/2 | | x3/2 | |
przez części ... i wyjdzie |
| ln x − |
| |
| | 2 | | 3 | |
25 sty 10:16
Artur z miasta Neptuna: b)
| | x2 | | x | | 1 | |
przez części ... i wyjdzie |
| e2x − |
| e2x + |
| e2x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
25 sty 10:18
Artur z miasta Neptuna:
c)
| | −1 | | −1 | |
przez części .... i wyjdzie [ |
| ln x + |
| ] |
| | 3x3 | | 3*3*x3 | |
25 sty 10:21
Artur z miasta Neptuna: cd c) ... i podstawiasz granice całkowania
d) jak już to nie ciąg tylko szereg:
| | 1 | |
= ... ∑0∞ |
| −−− badasz z któregoś z kryteriów zbieżności (wybacz, nie pamiętam jakie |
| | n3 | |
były), ale 'na oko' jest zbieżny.
25 sty 10:23
michallpk: racja szereg, dziekuje za to, mam nadzieje ze dam rade
25 sty 10:25
Artur z miasta Neptuna:
e)
korzystasz z reguły d'Hospitala i otrzymujesz
| | −sin x | | sin x | | sin (π/2) | | 1 | |
lim |
| = lin |
| = |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 sty 10:25
Artur z miasta Neptuna:
całki 1, 2 i 3 robiłem metodą "zgaduj zgadula i dopełniaj dalej" dlatego ich nie rozpisywałem,
ale są one dobrze policzone.
25 sty 10:26