Ekstrema funkcji
Karola: Dana jest funkcja
f'(x)>0 gdy x ∊ (1,2) , f'(x) < 0 gdy x ∊ (−∞,1) i (2,+∞), f'(1)= f'(2)=0
− Policz ile punktów ekstremalnych ma ta funkcja
Jeżeli ktoś znajdzie czas, proszę o rozwiązanie, dzięki !
25 sty 00:04
wmboczek: Pochodna istnieje dla wszystkich liczb, zatem ekstremów jest tyle ile miejsc zerowych pochodnej
25 sty 08:57
Artur z miasta Neptun:
skoro funkcja jest różniczkowalna w całej dziedzinie tejże funkcji (a jeżeli Df' = R to mamy
taką pewność) to funkcja przyjmować może ekstrema TYLKO I WYŁĄCZNIE w punktach gdzie f'(x) = 0
(w tym przypadku x=1 i x=2)
Jednak to NIE MUSZĄ być ekstrema ... ekstremum będzie, jeżeli w otoczeniu punktu (np. x= 1)
następuje "zmiana znaku pochodnej" ... w Twoim przypadku ma to miejsce zarówno dla x=1 jak i
x=2.
Jednak musisz pamiętać o tym założeniu −−− przykładowo f(x) = x3 ... f'(x) = 2x2 więc f'(0) =
0 ... ale w punkcie x=0 ta funkcja (f(x)=x3) NIE posiada ekstremum, tylko punkt przegięcia.
25 sty 09:04