granica ciagu. proszę o pomoc
Karolina: lim→∞(n−√n2+16n
25 sty 00:03
Karolina: pomoże ktoś
25 sty 02:16
Artur z miasta Neptun:
| | (n−√n2+16n)(n+√n2+16n) | | n2−n2−16n | |
= lim∞ |
| = lim∞ |
| = |
| | n+√n2+16n | | n+√n2+16n | |
| | −16n | | n(−16) | | −16 | |
= lim∞ |
| = lim∞ |
| = |
| = −8 |
| | n+√n2+16n | | n(1+√1+16/n) | | 1+1 | |
25 sty 09:34
coped-zadania: lim(n−>infinity) (n−sqrt(n)2+16 n) = 16 infinity
Possible intermediate steps:
lim(n−>infinity) 16 n
= 16 (lim(n−>infinity) n)
= infinity
25 sty 11:31
Artur z miasta Neptuna:
coped − jak już wstukujesz coś do wolframa to przynajmniej poprawnie to pisz: sqrt(n2+16n)
powinno być
25 sty 11:34