drzwi i czworościan pomocy
Justyna : POMOCY
jak rozwiązać : czy przed drzwi o szer.0,8 m można przenieść czworościan o krawędzi 1 m

?
24 sty 23:53
Szlachcic: Spróbuj to się dowiesz
24 sty 23:57
Szlachcic: Nie da rady. W najwęższym miejscu jest 1m (chyba mowa o sześcianie, tak?) A na przekątnej jest
jeszcze więcej.
24 sty 23:58
mm: czworościan ≠ sześcian
25 sty 00:00
Mila: Oblicz wysokość czworościanu.
25 sty 00:06
pigor:
... chyba

nie , bo jego
wysokość H z tw. Pitagorasa
H2= 1
2−(
23 *
√32)
2 = 1− (
13{
√3)
2=1−
39=1−
13=
23
więc
H= √23 ≈ 0,816 > 0,8 = szerokośći drzwi
25 sty 00:12
Mila: No i dobrze − Pigor! Też mi tak wyszło.
25 sty 00:13