123
Igor: da to się jeszcze jakoś uprościć ?
24 sty 23:49
Basiek: | (x+y)2−(x−y)2 | |
| = ... |
| (x−y)2 | |
u góry ze wzorów skróconego mnożenia
24 sty 23:51
Igor: no w sumie tak
24 sty 23:52
Basiek: No w sumie... licz
24 sty 23:54
Igor: | | 2 | |
a z tym |
| =1+sinx polecenie rozwiąż równanie
|
| | sinx | |
mnożę przez sinx dostaje 1=sinx+sinx
2
mogę zrobić tak że wyciągnę przed nawias ale co to mi to da ?
24 sty 23:57
Igor: tam jest dwa
mogę też z jedynki ale też pytanie po co ?
24 sty 23:57
Igor: albo podstawić zmienną t ?
24 sty 23:58
Basiek: Podstaw zmienną t, gdzie t∊<−1,1>
?
24 sty 23:58
Igor: czyli wychodzi mi delta a potem dwa rozwiązania t1 = 2 i t2 = −1 t1 wykluczam i zostaje mi
t2
tak ?
25 sty 00:00
Basiek: Jeśli dobrze policzyłeś to tak.
Teraz rozwiąż
sinx= −1
25 sty 00:01
Igor: to jest x=3/4π +2kπ gdzie k ∊ Z ?
25 sty 00:03
Igor: czy jak się inaczej określa całkowite niż c ?
25 sty 00:03
Igor: a jak narysować wykres takiej funkcji y=x+|x|+1 ?
25 sty 00:06
Basiek: Z lub C, to nie jest istotne.
Nienawidzę trygonometrii

Ale po 1wsze− czy nie powinno tu być 2 serii rozwiązań?
po 2gie− sinx=−1 dla x=π/2+2kπ i....
25 sty 00:06
Basiek: Przy tej funkcji rozpatrujesz przedziały dla x<0 i dla x≥0....
25 sty 00:06
Igor: no jak /

jak sinx=−1 to x=3/2 π +2kπ
i −π/2+2kπ
25 sty 00:11
Igor: a mogę zrobić coś takiego jak mam porównać 2 liczby to jak mam x pod pierwiastkiem i z drugiej
strony y pod pierwiastkiem to czy mogę zdjąć z obydwóch pierwiastek ?
25 sty 00:13
Igor: i jeszcze jak mam jakąś funkcje f(x) i g(x) to jak mam podać wzór funkcji f(g(x)) to po prostu
wpisuje w funkcji f(x) wszędzie tam gdzie jest x g(x)
25 sty 00:14
Basiek: Nie zauważylam minusa na kalkulatorze... tu masz rację

Może po prostu spotęguj te liczby? Oo
25 sty 00:15
Igor: no ale tak nie wypada
25 sty 00:15
Basiek: np
f(x)= x+2
g(x)= 2x+5
f(g(x))= x(2x+5)+2= ....
25 sty 00:16
Basiek: Co CI znów nie wypada? Obie strony dodatnie? Można potęgować...
25 sty 00:17
Igor: dobra nie ważne wydaje mi się że mogę tak zrobić
jak mam coś takiego 7*2x<4x−8 to 7*2x<22x−8 i nie wiem co z tą ósemką zrobić
25 sty 00:17
Igor: no że brzydko tak
25 sty 00:18
Basiek: 7*2x<22x−8 i 2x=t....
25 sty 00:20
Igor: ok
a coś takiego dobrze rozumiem |x−2|= x
2 + x
to daje nam x−2=−x
2 − x i x−2 = x
2+x
25 sty 00:23
Basiek: LUB

i będzie dobrze.
25 sty 00:23
Igor: lub ok dzięki wielkie
25 sty 00:25
Basiek: To wszystko?
Reasumując− wszystko powyższe napisała nierozgarnięta licealistka ze słabą 4 z matematyki.
Swoje odpowiedzi musisz jeszcze gruntownie przemyśleć

Pozdrawiam.
25 sty 00:27
coped-zadania: (x+y)2/(x−y)2−1
(4 x y)/(x−y)2
(4 x2)/(y−x)2+(4 x)/(y−x)
−1+(x+y)2/(x−y)2
= −1+((x+y) (x+y))/((x−y) (x−y))
= −1+(x (x+y)+y (x+y))/((x−y) (x−y))
= −1+(x (x+y)+y (x+y))/((x−y) (x−y))
= −1+(x (x+y)+y (x+y))/(x (x−y)−y (x−y))
= −1+(x x+x y+y x+y y)/(x x+x (−1) y−(y x+y (−1) y))
= −1+(x x+x y+x y+y y)/(x x−x y−(x y−y y))
= −1+(x x+2 x y+y y)/(x x−x y−(x y−y y))
= −1+(x x+2 x y+y y)/(x x−x y−x y−−y y)
= −1+(x x+2 x y+y y)/(x x−x y−x y−−y y)
= −1+(x x+2 x y+y y)/(x x+2 (−1) x y−−y y)
= −1+(x x+2 x y+y y)/(x x−2 x y−−y y)
= −1+(x2+2 x y+y2)/(x2−2 x y+y(1+1))
= −1+(x2+2 x y+y2)/(x2−2 x y+y(1+1))
= −1+(x2+2 x y+y2)/(x2−2 x y+y2)
x = 0, y ≠ 0
y = 0, x ≠ 0
25 sty 11:28
pigor: ...

do Igor−a
no i ...

dorzuć jeszcze
koniecznie warunek : i (koniunkcję) taki : x
2+x ≥ 0 ⇔
x(x+1) ≥ 0 , bo aby taka równość miała sens prawa strona twojej nierówności −
− z definicji modułu − musi być nieujemna
25 sty 11:44